De onderzoeksresultaten laten zien dat de verschillen tussen migraine en hoofdpijn groot zijn. Migrainepatiënten hebben vaak langer dan twee dagen last van een aanval. Bij mensen met hoofdpijn duurt de pijn bij slechts 12 procent langer dan twee dagen.
Ook zit er een groot verschil tussen de intensiteit van de pijn. 77 procent van de migrainepatiënten ervaart zware pijn, terwijl 15 procent van mensen met hoofdpijn deze mate van pijn ondervindt.
Naar huis
Migraine blijkt van grote invloed op het dagelijks leven. 68 procent van de migrainepatiënten voelt zich op het moment van pijnervaring genoodzaakt naar huis te gaan of zich af te zonderen. Van de mensen met hoofdpijn past 56 procent hun bezigheden aan, 36 procent gaat zelfs gewoon door waar zij mee bezig zijn.
Daarnaast laat het onderzoek ook zien dat migrainepatiënten in aanzienlijke mate beïnvloed worden door hun ziekte. Ruim de helft (57 procent) van de respondenten gaf aan dat migraine een negatieve impact heeft op hun gezinsleven. Ook lijdt volgens 52 procent hun carrière eronder.
Schuldgevoel
Ruim een derde van de migrainepatiënten zei regelmatig last te hebben van een schuldgevoel richting familie en vrienden tijdens een aanval. Mannen voelen zich vaker schuldig tegenover vrienden en collega's dan vrouwen en zijn meer van mening dat het beter is om de migraine niet toe te geven.